Adıyaman Barosundan Kadınlar Günü açıklaması

Adıyaman Barosu Kadın Hukuku Komisyonu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları kapsamında basın açıklaması düzenlendi.

Adıyaman 10.03.2022, 12:51 10.03.2022, 12:52 Cihan
Adıyaman Barosundan Kadınlar Günü açıklaması
© Adıyaman Cihan Haber

Adıyaman Adliyesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına Baro Başkanı Bilal Doğan ve baroya bağlı avukatlar katıldı.

Gerçekleştirilen basın açıklaması Adıyaman Barosu Kadın Hakları Komisyon Üyesi Av. Dilara Tunç Şenses tarafından yapıldı.

Avukat Şenses, “Tarih boyunca kadınlar, kadının insan haklarını ihlal eden düzenin değişmesi için mücadele etmiş ve bu mücadeleler sonucunda gerek yasalar gerek uluslararası sözleşmeler bağlamında birçok kazanımlar elde etmişlerdir.

 Ancak günümüzde dünyanın farklı yerlerinde de yaşanan savaşlar nedeniyle, kadınlar diğer haklarının yanında en temel hak olan yaşam haklarından dahi mahrum kalmaktadırlar. Bu sene 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü, Ukrayna’da yaşanan savaş süreciyle karşılıyoruz. Her savaşta olduğu gibi bu savaşta da en çok kadınlar ve çocuklar mağdur olmakta ve yaşanan süreç, dünya barışını açıkça tehdit etmektedir. Bu durumu kabul etmiyor, tüm taraf devletleri evrensel barışa hizmet etmeye davet ediyoruz.

  Ülkemizde ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, utanç verici bir şekilde giderek artan kadına yönelik şiddetin, kadın cinayetlerinin, kadınların şüpheli ölümlerinin dehşetinde yaşanmaktadır.   Nitekim Adıyaman’da 7 Mart 2022 tarihinde Remziye Yücel, boşanma aşamasında olduğu eşi Zeynal Yücel tarafından vahşice öldürülmüştür. Bu davanın takipçisi olacağımızı da kamuoyuna bildirmek isteriz.

  Ülkemizde kadınlar, şiddeti her sene artan sistematik bir cinnetin kurbanı olurken, bu şiddet ve toplumsal cinnet haliyle hukuksal ve sosyolojik düzlemde topyekün mücadele yerine, kadınların yaşam ve özgürlüklerinin güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden hukuka aykırı bir şekilde çekilme yoluna gitmek, maalesef kadınları daha da korumasız bırakmıştır. Bu hukuka aykırı işlemin iptali için vatandaşlar, sivil toplum örgütleri, barolar ve Türkiye Barolar Birliği tarafından açılan davaların yaşam hakkından yana tutum alınarak iptal edileceğine inanıyoruz.

  Bizler, nafaka hakkımızdan, medeni yasa ile tanımlanmış haklarımızdan ve kazanımlarımızdan hiçbir koşulda vazgeçmeyeceğimizin altını çizerek, bu hususları tartışmaya açmanın, şiddet olaylarının ve kadın cinayetlerinin artmasına yol açmaktan başka bir sonuç yaratmayacağını belirtiyoruz.

  Kadınların hak mücadeleleri sonucunda elde ettiği kazanımlarının kaybına yol açacak her türlü girişimin karşısında olacağımız gibi bu kazanımların silinmesine izin vermeyeceğimizi, Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) olarak açıkça beyan ediyoruz.

  Kadın cinayetleri politiktir diyor, bir kez daha Medeni Kanun’a ve 6284 sayılı Yasa’ya dokunulmamasını, yasaların etkin bir şekilde uygulanmasını ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların oluşturulmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Adıyaman Cihan Haber
Yorumlar (0)
13
açık