Depremde 2 bin 48 adet yapı hasar gördü

Depremde 2 bin 48 adet yapı hasar gördü

Adıyaman 12.03.2017, 16:25 12.03.2017, 16:27 Adiyaman Cihan Haber
Depremde 2 bin 48 adet yapı hasar gördü

 Adıyaman Valisi Abdullah Erin, Adıyaman’ın Samsat ilçesinde 2 Mart’ta yaşanan depremin ardından tamamlanan kesin hasar tespitine göre, 2 bin 48 adet yapının hasar gördüğünü, bunlardan bin 289'unun ağır hasarlı olduğunu söyledi. Ayrıca Erin, 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından 10 gün içerisinde bölgede 62 artçı depremin meydana geldiğini açıkladı.

Adıyaman Valisi Abdullah Erin, depremin yaşandığı Samsat ilçesinde AFAD tarafından kaymakamlık bahçesinde oluşturulan Mobil Koordinasyon Merkezinde TBMM Başkanvekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar ve İstanbul Milletvekili Azmi Ekinci’ye depremin yaşandığı günden bugüne bölgede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Vali Erin, Samsat'ta 10 gün önce meydana gelen depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteği ile çeşitli illerden görevlendirilen 50 kişilik ekibin, ön hasar tespitinin ardından kesin hasar tespitini de tamamladığını ifade etti.



10 günde 652 artçı meydana geldi

Vali Erin, 5.5 büyüklüğündeki depremin meydana geldiği 2 Mart tarihinden bugüne kadar Samsat ilçesinde 652 artçı depremin meydana geldiğini belirtti. İlk günden itibaren devam eden artçı depremlere rağmen gerekli tüm çalışmaların hızlı bir şekilde yürütüldüğünü belirten Erin, "Deprem etkinliği azalan bir eğilimle devam etmektedir. Depremin meydana geldiği ilk 15 dakika içerisinde ilgili kurum müdürlerimizle İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzde acil toplanarak durum değerlendirmesi yaptık ve AFAD başkanlığımızla eş güdümlü olarak gerek ilimizden gerekse çevre ve diğer illerden deprem bölgesine arama kurtarma timi ile sağlık ekiplerini çok hızlı bir şekilde sevk ettik. AFAD başkanlığı tarafından da hızlı bir şekilde bölgeye barınma çadırı sevkiyatı yapıldı. Depremin olduğu günün gecesinde gerek Samsat ilçe merkezinde gerekse de köylerdeki ihtiyaç sahibi tüm vatandaşlarımıza çadır ulaştırılmıştır. Aynı gün afetzedelere akşam yemekleri ulaştırılmıştır. Yine ilçe merkezinde Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında, ilgili kurumlarla koordineli çalışma yapmak üzere ilçe afet yönetim merkezi kurulmuştur. Depremzede vatandaşlarımızın sosyal ihtiyaçlarının karşılanması için AFAD tarafından bölgeye sevk edilen WC konteyner, duş konteynerleri ile okul, cami, resmi kurumların çadırlarının kurulumları sağlanmıştır. Oluşturulan çadırlarda geçtiğimiz Çarşamba günü eğitim ve öğretim başlamıştır" ifadelerini kullandı.



2 bin 48 yapı hasar gördü

Depremin ardından yürütülen hasar tespiti ile ilgili de bilgi veren Erin, depremde 2 bin 48 adet yapının hasar gördüğünü ifade etti. Bu yapılardan bin 289'unun ağır hasarlı olduğunu açıklayan Erin, "Kesin hasar tespit çalışmaları sonucunda hazırlanan rapora göre, Samsat ilçe merkezinde ve köylerinde 2 bin 48 yapının bin 289 adeti ağır hasarlı, 168 adeti orta hasarlı, 542 adetinin az hasarlı veya hasarsız. Buna göre ilçe merkezindeki yapıların yüzde 78’inin, köylerdeki yapıların ise yüzde 69,5’inin ağır hasarlı olduğu tespit edilmiştir. Samsat ilçemize sınırı olan ve depremden etkilenen Kahta ilçemize bağlı köyler ile Adıyaman merkeze bağlı köylerde de kesin hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Hasar tespit çalışmalarının tamamlandığı Samsat ilçemizde Kesin Hasar Tespit Raporları Samsat Kaymakamlığımız aracılığıyla köy ve mahalle muhtarlarına tebliğ edilerek askıya çıkarılmıştır" dedi.

Erin, depremin meydana geldiği ilk andan bugüne kadar bölge insanının ihtiyaçlarını karşılamada AFAD başkanlığımda, kamu kurum ve kuruluşları, yerel idareciler, Kızılay, İHH’ya ve Beşir Derneği ile diğer STK’ların takdire şayan bir çalışma örneği sergilediklerini belirterek, teşekkür etti. 

Kaynak: Adıyaman Cihan Haber
Yorumlar (0)
13
açık