HDP Milletvekili Yıldırım’dan mevsimlik işçiler açıklaması

HDP Milletvekili Yıldırım’dan mevsimlik işçiler açıklaması

Adıyaman 31.05.2017, 16:15 31.05.2017, 16:19 Adiyaman Cihan Haber
HDP Milletvekili Yıldırım’dan mevsimlik işçiler açıklaması

HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım Genel Kurulda mevsimlik işçilerin sorunlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Adıyaman’ın kaderi haline gelmiş mevsimlik işçilik, (ırgatlık) Malatya’da kayısı sezonun açılmasıyla birlikte yine başlamış bulunmaktadır.
 Her yıl mevsimlik tarım işçileri güvenli olmayan araçlarla taşınıp, sağlıksız ve kötü barınma koşullarında yaşamaktalar. Yasadışı olarak çalışan çocuklar eğitimlerinden mahrum kalıp,  mayıs-ekim ayları arasında çocuk işçi olarak, sınavlarına bile giremeyip yine Malatya yoluna düşmüşlerdir. Geçen yıl olduğu gibi 9-10 saat çalışıp günlük 35,40 gibi komik ücretler almaktadırlar.
Üç tarafı suyla çevrili, o kadar verimli tarım arazilerine sahip Adıyaman maalesef susuz tarıma ve ırgatlığa mahkûm edilmiştir.
Bu susuz tarımdan kaynaklı halk, büyük çoğunlukla tahıl üretmektedir. Tahıl, hasat mevsimi neredeyse bitecek ama TMO ( Tahıl Mahsülleri Ofisi) halen taban fiyatlarını belirlememiştir. Resmen halk tefecilerin insafına bırakılmıştır. İktidarı ivedilikle tahıl ürünlerinin taban fiyatlarını belirlemeye, aynı şekilde mevsimlik işçiler içinde taşıma, barınma, çalışma, yevmiye gibi koşulların düzeltilmesine yönelik bir çalışma yapmaya davet ediyorum
.O kadar verimli tarım arazilerine sahip olan Adıyaman halkı, geçen yıl 35 tl’lik yevmiye ile günde 8-9 saat çalışırken bu yıl henüz ne kadar yevmiye alacaklarını bile bilmeden kayısı bahçelerinde çalışmaya başladılar bile. On binlerce kişi mevsimlik işçi olarak 35-40 tl için evini barkını bırakıp başta Malatya olmak üzere Türkiye’nin her tarafına minibüs, traktör römorklarında insani olmayan koşullarda yolculuk yapıp çalışmaktadır.
Tarım İşçilerine İnsanca Yaşam Ücreti ve Koşul Oluşturulsun
Bu işçilerin kendi memleketinde topraklarını işletebilmesinin veya gittikleri farklı bölgelerde çalışma, barınma, yevmiye, taşıma gibi koşulların düzeltilmesine yönelik bir çalışmanın yapılması elzemdir” dedi.

 

Kaynak: Adıyaman Cihan Haber
Yorumlar (0)
13
açık