Hububatta Verim Yarı Yarıya Düştü

Adıyaman’da bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı çiftçinin ürünündeki verim yarı yarıya düştü.

Adıyaman 14.06.2016, 10:09 14.06.2016, 10:11 Adiyaman Cihan Haber
Hububatta Verim Yarı Yarıya Düştü

 Adıyaman’da bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı çiftçinin ürünündeki verim yarı yarıya düştü. 

Adıyamanlı çiftçi yaklaşık bir ay önce başlayan hububat hasadıyla birlikte ürünlerini buğday pazarında satışa çıkardı. Bir yıllık emeklerini tarlalara biçer döverlerin girmesiyle almaya başlayan çiftçiler ürünlerin verimi nedeniyle sıkıntılı bir yıl geçiriyor.

Geçen yıl dönüm başına yaklaşık 400 kilo ürün elde eden çiftçiler, bu yılın kurak geçmesi nedeniyle dönüm başına 150-200 kilo ürün elde etti.

Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından fiyatlar açıklanmazken, çiftçiler Adıyaman Buğday Pazarı’nda esnafın fiyatını yeterli bulmuyor. Esnaflar ise yeterli ve verimli ürün olmadığından dolayı fiyatların düşük olduğunu ifade ediyor. Buğday fiyatları 65 kuruş ile 85 kuruş arasında, arpanın fiyatı 65 kuruş ile 75 kuruş arasında değişiyor.

Adıyaman Buğday Pazarı’nın ayrıca davetsiz misafirleri olan güvercinler ise hububatlardan kendi paylarını alıyor. Binlerce güvercin Adıyaman Buğday Pazarı’na gelerek günlük yiyeceklerini yiyorlar.

Buğday pazarı esnafı Abuzer Töken, “Hububat veriminde çok büyük düşüş var. Çiftçi perişan, ürün olmadığından dolayı esnaf mağdur. Biran önce Toprak Mahsulleri Ofisinin fiyat açıklamasını, hububat destekleme fiyatlarını açıklamasını bekliyoruz. Fiyatlar açıklanırsa çiftçinin ürününün fiyatı biraz daha artar. Ürünler son çiçek halindeyken yağmur vurmadı. Yağmur vurmayınca da buğdaylar tam kendini dolduramadı. Gecen sene ürün çok güzeldi. Bu sene iyi değil. Bu sene dönümüne 150 kilo 200 kilo falan verdi. Gecen sene 400-500 kilo verdi” dedi.

Kaynak: Adıyaman Cihan Haber
Yorumlar (0)
13
açık