10.10.2017, 17:17

ÇOCUĞA YÖNELİK CİNSEL İSTİSMAR VAKALARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR!

 Sevgiyle büyüttüğümüz, koruyup kolladığımız, pırıl pırıl gözlerinin içi parıldayan çocuklarımızın gülüşünü solduran, yaşamını karartan ve gelecekte ruh sağlığı üzerinde derin izler bırakacak olan çocuğa yönelik cinsel istismar vakaları her geçen gün sinsi bir şekilde artmaktadır. Genellikle çocuğun ve ailenin tanıdığı en yakın kişilerdir. Peki cinsel istismar çocuk için bir travma mıdır? Malesef…

Çocukluk çağı travmaları; çocuğa en acı veren, yaşam boyu en derin izler bırakan hafızalardaki etkisi bir türlü geçmeyen acı yaşantılardır. Çocukluk çağı travmaları uzmanlar tarafından dört başlıkta ele alınır. Bunlar; fiziksel istismar, cinsel istismar, duygusal istismar ve ihmal olmak üzere. Ancak tüm travmaları kapsayabilen öyle bir başlık vardır ki gereye kalan hepsini kapsar. İşte o “Cinsel İstismar” dır.

Cinsel istismar: Çocuğun, kendisinden büyük bir kişi tarafından cinsel obje olarak kullanılmasına denir. Cinsel istismar bir suçtur!! İçerisinde fiziksel istismarı, ihmali ve duygusal istismarı da barındır. Çünkü çocuk bir nevi korunup kollansada aslında aile tarafından ihmal edilmiş olabilir. Cinsel istismar sonrasında çocuğun duygusal olarak ruh sağlığı ve benlik bütünlüğü bozulmuş, fiziksel olarak ise örselenmiş ve çocuk travmatize edilmiştir. Çocuklar her zaman için travmalarını ifade etmekte zorlanır. Çünkü cinsel istismar durumunda istismarcı, çocuğu kandırmış, şiddet uygulamış “eğer birisine söylersen sana kimse inanmayacak” şeklindeki söylemleriyle korkutmuş olabilir. Bu nedenle bir fiil çocuğun tüm psikolojik ve bedensel ruh sağlığına kirli et uzatan istismarcı çocuğu dipsiz bir kuyunun içerisinde bırakmıştır.

Yapılan çalışmalara göre, cinsel istismara uğrama yaşı her yaşta olabileceği gibi genellikle 6-7 yaş ve ergenlik döneminde başlamaktadır. Ergenlik dönemi, cinsel istismarların en sık yaşandığı dönemdir. Kız çocukları, erkek çocuklarına oranla daha fazla risk altındadır.

Cinsel istismar sadece çocuğu değil tüm aileyi etkileyen ve ilgilendiren bir sorundur.

Peki çocukta bu durumun yaşandığını nasıl anlayabiliriz?

Bu durumda ne yapmak gerekir?

Çocuk ne hisseder?

En önemlisi çocuğun istismara uğramasını önlemede neler yapabiliriz?

Devamı yarın ki köşe yazımda

Sevgiler….

Yorumlar (0)
13
açık