GÖNÜLLÜLER HAREKATI UMKE, HAYAT KURTARIYOR

Gönüllü sağlık çalışanlarından oluşan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) zor koşullarda görev yaparak, hayat kurtarıyor.

Adıyaman 10.02.2015, 17:18 10.02.2015, 17:19 Adiyaman Cihan Haber
GÖNÜLLÜLER HAREKATI UMKE, HAYAT KURTARIYOR

 Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afet Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışan UMKE ekipleri, Varlık Mahallesindeki yeni yerinde hizmet vermeye başladı. Adıyaman’da 70 kişiden oluşan gönüllü UMKE ekipleri her gün zor şartlarda, insan hayatını kurtarmanın gayretindeler. Adıyaman UMKE ekibi en son AFAD ekipleriyle birlikte Nemrut Dağı’nda kaybolan 2 üniversiteli genci kurtarmışlardı. Arazi koşullarına uygun iki araçları, medikal malzemeleri ve tüm araç gereçleriyle vakalara zamanında müdahale edebilen UMKE ekipleri, önümüzdeki günlerde kamp yapacak.

Adıyaman Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, UMKE ekibini yeni yerinde ziyaret ederek, hem Nemrut Dağı’nda ki kurtarma operasyonundan dolayı tebrik etti, hem de yapılacak olan kamp ile ilgili bilgi aldı.

UMKE’nin fedakar insanlardan oluştuğuna dikkat çeken Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, “Ulusal medikal kurtarma ekibi gönüllülük esasına çalışan birimimizdir. Sağlık personeli olan ve herhangi bir kurumda çalışan personel, tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak görev yapıyor. Afet durumlarda, olağanüstü durumlarda, yaralılara, afet zedelere müdahalede ciddi performans gösterilmektedir. Adıyaman’da 2006 yılında kurulan UMKE birimi hizmet içi eğitimleri tamamlanarak günümüze kadar geldiler. En son Van Depreminde görev aldılar. Hızlı bir şekilde bölgeye intikal ederek depremzedelere müdahale ettiler. İl içerisinde olağanüstü durumlarda AFAD ve 112 ekipleri ile birlikte vatandaşlara hizmet sundular.

Sağlık Müdürlüğü olarak UMKE biriminin daha aktif ve etkin rol alması adına müstakil birim oluşturduk. Rahat bir şekilde fonksiyonlarını icra edebilmeleri adına UMKE birimine 112’den ayrı bir yer tahsis ettik. Sağlık Bakanlığımızın Türkiye genelinde kurguladığı bu hizmet birimi özellikle zor anlarda vatandaşlarımızın yanında, insanların sağlığına katkı sunma adına gönüllü olarak, özveriyle çalışan arkadaşlarımızdır. Bu birimin daha da güçlenerek vatandaşlara sağlık hizmeti sunacağını ümit ediyorum. Birimde çalışan tüm arkadaşları kutluyorum. İnsan sevgisinin merkeze alındığı hizmet alanıdır” dedi.

UMKE Birim Sorumlusu Filiz Aslan ise, çalışma alanlarından bahsederek, “Bizler profesyonel sağlık ekipleriyiz. Medikal kurtarma yapıyoruz. Buna yönelik kurtarma eğitimleri alıyoruz. Çeşitli ekipmanlarımız var. 112’den farklı olarak değişik sağlık birimlerinde yer alan şahıslardan oluşuyoruz. Doktorumuz, sosyal gelişim uzmanımız, psikologumuz, hemşiremiz, ATT’miz var. 112’nin her yere ulaşması mümkün olmayan yerlere biz gidiyoruz. Daha zor koşullarda daha şartlarda imkanları zorlayarak görev yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Sağlık Memuru İbrahim Ethem Yılmaz ise, “Bizler zamandan, mekandan, yaşamdan fedakarlık eden gönüllüleriz. Bizim esasımız gönüllülüktür. Yardımımızı sevgiye dayalıdır. Farklı illerde, farklı şartlarda, zor şartlar altında çaba gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

Sosyal Hizmet Uzmanı Fidan Evli ise, 2011 yılında Van depreminde görev aldığını ifade ederek, “2011 depremde bulunduk. Normal sağlık personelinin girmeye çekindiği alanlara UMKE ekipleri giriyordu. Bir hastanenin boşaltılmasını UMKE ekipleri sağlamıştı. Kurtardığımız her insanın gözlerindeki ışık bize hayatı yeniden hatırlatıyor. Bizler kurtardığımız her hayat sonrası ayrı bir mutluluk yaşıyoruz” dedi.

Kaynak: Adıyaman Cihan Haber
Yorumlar (0)
13
açık