NEVRUZ BAYRAMI MESAJLARI

21 Mart Nevruz Bayramı nedeniyle siyasiler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri mesaj yayınladı.

Adıyaman 20.03.2015, 16:47 20.03.2015, 16:48 Adiyaman Cihan Haber
NEVRUZ BAYRAMI MESAJLARI

 AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, CHP Adıyaman İl Başkanı Abuzer Tanrıverdi, Çemberlitaş ve Civar Köyleri Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kazım Çetinkaya, 21 Mart Nevruz bayramı ile ilgili açıklamada bulundular.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Nevruz’un birlik ve beraberliğimizi perçinleyen, her nefesinde barış, kardeşlik, sevgi ve hoşgörü diyen bu büyük milletin ortak imzası olduğunu dile getirdi.

Aydın mesajında, “O nedenle; barış için kardeşlik için, tam anlamıyla bir milli birlik ve beraberlik için kaybedecek bir gün değil, saate bile tahammülün kalmadığı bu güzel bahar gününün tüm milletimizin geleceğine hayırlar getireceğine inancımız tamdır.

Milletimizin iradesiyle bütünleşmiş, asırlık kanayan yaraları saracak olan bir Nevruz, bu toprakların havasını teneffüs eden, ideallerini ve ortak geleceğini paylaşan herkesin ortak temennisidir.

Barışın ve kardeşliğin ebediyen hüküm sürdüğü, anaların gözünden yaş, evlatların göğsünden kan gelmediği bir yarını hasretle, umutla ve anaların mübarek dualarıyla karşılamak için Nevruz’u her zamankinden daha çok önemsiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, barışın, beraberliğin ve geleceğin büyük ve müreffeh Türkiye’sinin inşasına zemin olacak olan bir Nevruz dileğiyle tüm milletimizin ve Adıyamanlı hemşerilerimin Nevruz Bayramı’nı en kalbi duygularımla tebrik ederim” dedi.

CHP Adıyaman İl Başkanı Abuzer Tanrıverdi açıklamasında, “Nevruz baharın gelişini simgeleyen, bereketin, beklentilerin, huzurun ve mutluluğun başlangıcı olan doğanın uyanışını gösteren ve sıcaklığın toprakla buluşmaya başladığına işaret eden huzur içinde, kardeşçe ve şenliklerle kutlanması gereken, tüm insanlık için sevgi, barış ve kardeşlik gibi değerlerin önemini hatırlatan bir bayramdır. Bu duygularla Ortadoğu’da ve dünyada akan kanın durması barışın tüm dünyada egemen olması özgürlüklerin önünün açılması ve temel hak ve hürriyetlerin geliştiği kimsenin ötekileştirilmediği adalet ve hukukun egemen olduğu herkesin mutlu olduğu nice nevruz bayramları diliyorum” dedi.

Çemberlitaş ve Civar Köyleri Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kazım Çetinkaya ise, “Bir kültür kodu olarak Nevruz, bir yanda yeni bir yıla girişi öte yanda da pratikleriyle arınmayı temsil etmektedir. Bunlar, birbiriyle uyum içinde bulunan kültürel ritüellerdir. Denilebilir ki, Nevruz bir kültür kompleksidir. Ona bağlı pratikler kültürel unsurları belirtmektedir. Kutsal alanda Nevruz bu tür toplumsal yönlendirici niteliklere sahipken, kutsal dışı alanda ise bir bahar çiçeği, tabiatı süsleyen bir kimliğe de sahiptir. Hepsinin üstünde, Nevruz’un baharın veya yenileşmenin müjdecisi olması başlı başına bir olgudur. Bu görev bir hayvana veya herhangi bir astrolojik unsura değil de bitkiye veriliyor. Nevruz’da bu tür bir kültür unsuru görmemiz mümkündür. Bu sebeple, Nevruz,Türk kültür yaşantısında bir kültürel kompleksi oluşturur. Türk yaratılış evreni benzer motiflerle süslüdür. Bütün özellikleriyle Nevruz- Hıdırellez toplumsal fonksiyon ve değer sistemleriyle Asyatik bir kimliği yansıtmaktadır. Ateş üzerinden atlamak- ateşin pislikten arındırma düşüncesiyle -paralel bir durumu ortaya koymaktadır. Buna ek olarak bir çok töre ve geleneklerdeki ortak nitelikler bu gerçeği desteklemektedir. Bu sebeple, Nevruz ayrılığın değil, aksine birlikteliğin en gerçekçi sembolüdür” dedi.

Kaynak: Adıyaman Cihan Haber
Yorumlar (0)
13
açık