Sağlıkçılar ‘Yenidoğan Canlandırma’ Eğitimi Aldı

Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP), kapsamında Adıyaman’da eğitim düzenlendi.

Adıyaman 27.01.2016, 15:13 27.01.2016, 15:13 Adiyaman Cihan Haber
Sağlıkçılar ‘Yenidoğan Canlandırma’ Eğitimi Aldı

 Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP), kapsamında Adıyaman’da eğitim düzenlendi. 

Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan ve 3 gün süren ‘Yenidoğan Canlandırma Programı’ kapsamında, çocuk hastalıkları, anestezi, kadın doğum uzmanları, bebeklere müdahalede bulunan ebe ve hemşirelerden oluşan 43 kişiye eğitim verildi.

Sağlık Bakanlığı eğitimcilerinden kurs sorumlusu Mehmet Akif Terli, Mahmut Çoşkun, Ülkü Karakaya, Ahmet Güzel Çicek, Nesrin Çokhaklı, Derya Çolak ve Serap Gündeşli tarafından eğitimler veriliyor.

Eğitimler ile ilgili bilgi veren Mehmet Akif Terli, toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar gözlenebileceğini belirtti.

Neonatal ve perinatal ölümlerin sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlı olduğunu kaydeden Mehmet Akif Terli, bu ölümlerin erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilendiğini söyledi.

Mehmet Akif Terli, “Tüm dünyada yılda 4 milyon yenidoğan ölmekte ve bunların %23’ü doğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da neonatal resüsitasyon gereksinimi doğabilmektedir.

Doğumu izleyen dakikalar bebeğin uterus dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken kritik dakikalardır. Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yenidoğanın, yeterli bir resüsitasyona hakkı vardır. Bu ise doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yenidoğan resüsitasyonunda becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir.

Bu nedenle asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılında başlatılmış olan Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) kapsamında yer alan uygulayıcı ve eğitici eğitimleri Türkiye geneline yaygınlaştırılarak, 2012 yılı sonu itibariyle 1.845 uygulayıcı kursunda, 37.530 sağlık personeli eğitilmiştir. Her doğum salonunda eğitilmiş en az bir personelin mutlaka bulunmasının amaçlandığı program kapsamında gerçekleştirilen uygulayıcı eğitimleriyle, temel resüsitasyon uygulamalarının yerleştirilebilmesi için, bu konuda eğitim almış ve standart uygulama yapacak personel yetiştirilmektedir.

Doğum odasındaki herkesi hedefleyen bu programın, ülkemizde doğumda gelişebilecek yenidoğan mortalitesini ve asfiksinin yol açacağı sekelleri en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tuttuğu gerçektir. Neonatal döneme yönelik yürütülen NRP ve diğer çalışmalar sonucunda bebek ölüm hızı binde 7,7’ ye, neonatal ölüm hızı ise binde 4,6’ ya düşmüştür” diye konuştu.

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu ise, Adıyaman’da bebek ölüm hızı binde 7,6’ ye, neonatal ölüm hızı ise binde 6,1 olduğunu aktardı.

Kaynak: Adıyaman Cihan Haber
Yorumlar (0)
13
açık