TÜTÜNÜN EKİMİ SERBEST, TİCARETİ YASAK

Türkiye’ye yıllık 1,5 milyon ton sarmalık kıyılmış tütün pazarlayan Adıyaman’da üretici tütünden vazgeçmiyor.

Adıyaman 04.02.2015, 16:37 04.02.2015, 16:38 Adiyaman Cihan Haber
TÜTÜNÜN EKİMİ SERBEST, TİCARETİ YASAK

 Yürürlükte olan 4733 sayılı yası ile satışı ve ticareti yasak olan sarmalık kıyılmış tütünün ekimi serbest ancak ticareti yasak. Adıyaman’da 25 bin aile her yıl tütün ekerek, bunu sarmalık hale getirip satışını yapıyor. Adıyaman’da direk ve dolaylı olarak 120 bin insanın geçen kaynağını tütün oluşturuyor. Türkiye’de her yıl 13 milyon ton sarmalık kıyılmış tütünün, 1,5-2 tona yakını Adıyaman’dan piyasaya sürülüyor.

Adıyaman Tütün Platformu Başkanı Abdurrahman Tutdere, Türkiye’de sarmalık kıyılmış tütünün üretiminin yaklaşık yüzde 20’sinin Adıyaman’da yapıldığını söyledi.

Başkan Abdurrahman Tutdere, “Çelikhan ve merkez dağ köylerinde tütün üretimi yapılıyor. Platformumuz 2009 yılından beri sarmalık kıyılmış tütün sorununun giderilmesi için çok yoğun mücadele verdik. Platform olarak özellikle önündeki yasal engellerin kaldırılması noktasında çalışmalar yaptık. Tütünle ilgili yürürlükte bulunman 4733 sayılı yasa tütünle ilgili yasaklayıcı hüküm bulunmaktadır.

Şuanda ekimi serbest olan sarmalık kıyılmış tütün pazarlaması ve ticareti bu kanunla yasaklanmıştır. Mevcut kanunun değişmesi gerekiyor. Türkiye’de Adıyaman’da tütünün özgürleşmesi, halkın ticaretini serbestçe yapabilmesi gerekiyor. Satılmasında ve pazarlanmasında yasaklayıcı hükümler kaldırılmalıdır.

Siyasilerin bu konuda çözüm noktasında çalışma yapmamıştır. Özelikle bu sorunun çözülmesi için talebimizi yeniliyoruz. Adıyaman’da ki tütün üreticileri, tüm yasaklara rağmen, tüm engellemelere rağmen yine tütün ekerek geçimlerini sağlıyorlar. Şuanda Adıyaman’da 25 bin aile, buda yaklaşık 90 kişinin temel yaşam maddesidir. Adıyaman için vazgeçilmezdir; alternatifi olmayan üründür. Üretim 90 bin ama pazarlanması, aracılar ile bu 120 bini aşkın kitleden bahsediyoruz. Adıyaman ekonomisi tütün ile ayaktadır. Şuanda tütünle esnaf ayakta tutulmaktadır. STK’ların, siyasilerin bu konuda çözüm üretilmesi gerekiyor. Aksi takdirde Adıyaman’ın geleceği sıkıntılıdır” dedi.

Kaynak: Adıyaman Cihan Haber
Yorumlar (0)
13
açık