08.05.2018, 10:59

Stres Duygusunun Beslenme ile İlişkisi

Stres ve depresif duygu durumları ile artış gösteren kortizol hormonu; böbrek üstü bezlerinden salgılanan vücudun strese karşı gösterdiği tepki ile alakalı bir hormondur. Stres anında; kalp daha fazla enerji üretmek için daha hızlı atmaya başlar, kan damarları genişler, solunum hızı artar, sindirim problemleri baş gösterir, vücut direnç göstermeye başlar.

Stresle birlikte artan kortizol hormonu, kan şekerinin dengelenmesini sağlayan insülin hormonunun aktive olmasına engel olarak kan şekerinin yükselmesine sebep olur.

Stres ve depresyon halinde yükselen kortizol hormonu sindirim sistemi enzimlerini yavaşlatır. Bu durumda sindirim sistemi hastalıklarına reflü, gastrit, hazımsızlık, bağırsak problemlerine davetiye çıkarır.

Stresle birlikte uyku kalitesi bozulur. Yapılan araştırmalara göre bozulan uyku problemi kortizol hormonu seviyesini arttırır.

Kortizol hormonunun yükselmesi sonucu bağışıklık sistemi baskılanır ve hastalıklara karşı vücudumuz yenik düşer ve bu duygu durumlarında hatalıklara daha kolay yakalanılabilir.

Kortizol hormonunun yükselmesi kilo kaybını engeller. Uykusuzluk, sindirim sistemi bozuklukları, bağışıklık problemleri kilo verimini zorlaştırır. Bozulan insülin metabolizması ile insülin direnci oluşur ve kilo verimi yavaşlar daha fazla yemeye sebep olur.

Stresle birlikte rahatlamak için tükettiğimiz aparatif, fast food, kızartma, hamburger, kola, pizza, çikolata gibi sağlıksız, kilo alımını kolaylaştıran besinler kilo almamıza sebep olur. Aynı zamanda yükselen kortizol hormonu, beyne tokluk sinyali gönderen leptin hormonunu baskılayarak doyma hissinide baskılar ve daha çok yememize sebep olur.

Diyet yapan kişilerde ise oluşan kilo veremeyeceğim stresi kortizol hormonu seviyelerini yükselterek kilo verimini durdurabilir. Yani korktuğunuz başınıza gelebilir.

Sonuç Olarak; bir şarkıda geçen şu sözlere kulak verelim, Karanlık günler olacak, düşeceksin de, yaralar da açılacak o zamanlarda şunu sakın unutma tünel bitecek kalkacaksın da kabuk da bağlayacaksın. Stresin, üzüntünün hayatınızı ele geçirmesine izin vermeyin hiçbir şey sizden sağlınızdan asla daha önemli değil. Gülün daha çok gülün geçin, gelen olumsuzluğu sevgiyle kucaklayın ve geldiği gibi gönderin.

Sevgiler…

Yorumlar (0)
13
açık