28 Şubat Darbesi Konulu Panel Düzenlendi

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde, İkbal Kültür ve Yardım Derneği (İkbal-Der) tarafından üniversite öğrencilerine yönelik '28 Şubat Darbesi İmtihan mı İmkan mı?' konulu program düzenlendi.

Adıyaman 13.02.2016, 15:57 13.02.2016, 15:58 Adiyaman Cihan Haber
28 Şubat Darbesi Konulu Panel Düzenlendi
Adıyaman'ın Kahta ilçesinde, İkbal Kültür ve Yardım Derneği (İkbal-Der) tarafından üniversite öğrencilerine yönelik '28 Şubat Darbesi İmtihan mı İmkan mı?' konulu program düzenlendi.  
  Kahta İkbal-Der'de düzenlenen programa, dernek üyeleri, eğitim çalışanları, lise ve üniversite öğrencileri katıldı. Program Bünyamin Kırbaş’ın Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı.
  Programın sunumunu yapan Şerif Yetkin, "Tarih ve toplum birbiri içinde değişerek ve birbirini değiştirerek birlikte akar. Bu karşılıklı doğal biçimlendirme sürecinde  düşünsel ve pratik gelişmeler bir şeyleri kurar yada yıkar. Ama toplumun bu akışı bazen sert müdahalelerle yani militan karakterli darbelerle sarsılır. Kimi darbelerin ardından başbakan ve bakanlar asılmış, yoğun işkenceler yapılmış, toplumun birçok kesimi fişlenmiştir. İşte bu tarz toplumun ve hayatın doğal akışına yapılan sert müdahaleler geride bireysel,toplumsal savrulma ve travmalarla birlikte dağılması zor bir baskı, psikolojik şiddet, kutuplaşma ve gerginlik alanları oluşturmuştur. Türkiye tarihinde 1960, 1971, 1980 darbeleri temelinde aynı yanlışı işaretledi. Meşru siyaset alanını dinamitlemek. Bu gerçeğe bağlı olarak gelişen alt üst olmuş sosyal kültürel, siyasal ve ekonomik yapıya ait sorunlar baş göstermiştir. 28 Şubat 1997 Darbesi Türkiye tarihinin 20. yüzyılda yaşamış olduğu  son darbedir. Ayrıca 28 Şubat zulmü sonrasında Müslüman kesimin zihinlerinin ve hayatlarının psikolojik baskılarla töhmet altında bırakıldığı, meşru haklarının gasp edildiği, yaşam tarzlarına müdahale edildiği ve eğitim haklarının elinden alındı bir dönem yaşandı” dedi.
  Program, dönemin zulümlerini anlatan video slaytlarla ve Adem Ballı’nın ezgi okumasıyla devam etti.
  Öte yandan dönemin kapatılan Sahabe Eğitim ve Kültür Vakfı üyelerinden  ve 28 Şubat Mağduru Nusret Acar, o dönem Kahta'da kendilerine yapılan zulüm ve psikolojik baskılardan bahsetti. Sahabe Eğitim ve Kültür Vakfı'nın keyfi kararlarla kapatıldığını söyleyerek, 28 Şubat'ta vakfın kapatılma sürecinden bahsetti.
  Öğrencilere çeşitli ödüllü sorular soruldu ve doğru cevap veren öğrencilere ödülleri takdim edildi.
  İlginin yoğun olduğu program, ikramların ardından sona erdi.

Kaynak: Adıyaman Cihan Haber
Yorumlar (0)
13
açık